Dit jaar bestond de Stichting Evenementen Ridderkerk alweer 45 jaar. Geholpen door het vele mooie weer kunnen we als SER terug kijken op een geslaagd jubileum- en evenementenjaar. Als het weer goed is, is het evenement al voor de helft geslaagd. Alleen de dinsdagavond van de avondvierdaagse en de donderdagmiddag bij het vissen werden uit veiligheidsoverwegingen afgelast van wegen de weersverwachtingen hetgeen achteraf juiste beslissingen bleken. Daarnaast had de beachparty last van af en toe een bui en werd het laatste gedeelte van de workshops op zaterdag geschrapt maar voor het overige hebben alle evenementen te maken gehad met goed weer.

Het evenementen jaar werd weer geopend door Koningsdag. Wat fris maar gelukkig droog verzorgde Jennifer van den Hoek met haar koren de aubade hierbij begeleidt door Sursum Corda, de dit jaar 100 jaar bestaande muziekvereniging uit Rijsoord. ’s-Middags was er een dj en traden er diverse artiesten op, wat leidde tot een gezellige drukte op het Koningsplein. Tot slot verzorgde de MillStreetBand de finale van deze geslaagde dag.

Zoals gebruikelijk startte half mei de zomer avondconcerten. Gedurende 20 weken werd er door de diverse koren en muziekverenigingen weer een gevarieerd programma afgewerkt. Gezien de vele toeschouwers, een programma dat door het winkelpubliek van Ridderkerk zeker gewaardeerd werd.

De werkgroep Pinkstermarkt heet sinds dit jaar werkgroep Pinksterweekend. Er wordt niet meer alleen op zaterdag de Pinkstermarkt georganiseerd maar ook op zondagmiddag is er een program en op maandag zijn er allerlei activiteiten rond de doorkomst van de Roparun. Zaterdag 19 mei was de start met de Pinkstermarkt. De markt, opgefleurd met diverse koren, dixiland bands en een heus formule-1 gebeuren, werd weer door vele duizenden bezocht. Het avondgedeelte was nieuw dit jaar, met de bands Houston Alley en de Rolling Stone’s tribute “Undercover” werd de dag onder grote belangstelling afgesloten.
Onder een stralend zonnetje waren zondagmiddag de terrassen gevuld en genoot men van de Senioren Big Band Rotterdam.
Ook de doorkomst van Roparun werd opgeluisterd door diverse artiesten. Met een prachtige afsluiting van Koos Alberts. Helaas werd hij kort hierna ziek en is hij begin oktober overleden.

Voor de avondvierdaagse was er ook sprake van een jubileumjaar, dit jaar werd de 70e editie gelopen. Op maandag werd onder stralende weersomstandigheden gestart door 1730 deelnemers. Zoals gezegd moest de dinsdagavond helaas worden afgelast. Elke avond werden de lopers door de diverse sponsoren verrast met een traktatie. De slotavond was een groot feest op een bom vol Koningsplein.

De viswedstrijden voor de jeugd werden ook dit jaar weer druk bezocht. Niet alleen door de kinderen doch ook door vele vaders, moeders, oma’s en opa’s. Het absolute hoogte punt was de door het jeugdjournaal gemaakte opname en uitzending van de viswedstrijd.

Traditie getrouw was Jeugdland er weer in de laatste week van de schoolvakantie. Dit jaar met onder andere een klimwand van 9 meter en een heuse draaimolen voor de aller kleinsten. Ook hier een jubileum. Voor de 45e keer konden de ruim 2750 bezoekers een week lang knutselen, timmeren en bewegen. Tijdens de afsluiting op vrijdagmiddag de inmiddels traditionele finales van het rollerbank fietsen en het Ridderkerks kampioenschap 4 op’n rij.

De gebruikelijke evenementen werden afgesloten met de aankomst van Sinterklaas. Onder grote belangstelling kwamen de Sint en zijn Pieten weer aan met een heuse stoomboot “De Pieter Boele” op de werfkade in Bolnes. Een leger aan Pieten voorzag de kinderen van pepernoten en snoepgoed.
Eerst werden de winkelcentra in Bolnes en Slikkerveer aangedaan alvorens de Sint zijn entree maakte op het Koningsplein. Hier vermaakte Jochem van Gelder de vele kinderen en hun vaders, moeders, opa’s en oma’s met zijn show “Wildgeraas”. Aansluitend bracht de Sint nog een bezoek aan het winkelcentrum.

Naast al deze hier genoemde gebruikelijke evenementen, verzorgde de SER dit jaar nog een extra evenement. Vanwege de voltooiing van het Koningsplein werd door meerdere partijen de wens uitgesproken dit feestelijk te vieren. Onder de toezegging dat alle partijen hun steentje zouden bijdragen, is de SER de uitdaging aangegaan. Het werd een feestweek op het Koningsplein. Op zaterdag 15 september geopend met Radionl zomertour, een geweldige happening bezocht door rond de 6000 bezoekers. Vanaf 18.00 een aaneenschakeling van artiesten met een prachtige afsluiting van onze eigen Lee Towers.
Van maandag tot en met vrijdag was het Koningsplein een grote zandbak waarop van s-morgens tot ‘s=avonds beachvolleybal werd gespeeld. Op vrijdagavond afgesloten met een heuse Beachparty. De jeugd van Ridderkerk ging helemaal los op de muziek van een 5 tal DJ’s. Tot slot werd de week afgesloten met workshops verzorgd door de diverse Ridderkerkse verenigingen. De voorbereiding kostte bloed, zweet en tranen doch achteraf is het dit waard geweest. Voorzichtig wordt er al gedacht van een herhaling doch dan geen week maar een weekend.

Al met al kunnen we terug kijken op een geslaagd evenementen jaar. Namens het dagelijks bestuur van de SER dank aan de vele vrijwilligers en alle andere mensen, instellingen en bedrijven die ons behulpzaam zijn geweest.